1998

Begin 3e ronde:

 

Het Nederlandse comité stond van begin af aan te popelen om ook in de derde ronde het voortouw te kunnen nemen. In grote lijnen werd het programma van de voorgaande feesten aangehouden. Bewust werd door het organiserende comité ditmaal gekozen om het feest in bepaald thema te plaatsen. Door te kiezen voor ‘Bonaparte’ als thema werd de link gelegd met de geschiedenis van Beringe. Het was nl. Napoleon Bonaparte die ooit opdracht gaf tot het graven van de Noordervaart. Mede door dit kanaal groeide Beringe uit tot de plaats die het nu is. Een tweede bewuste keuze was om de regio en eigenlijk de gehele provincie Limburg bij het feest te betrekken. Dit uitte zich in het aantrekken van niemand minder dan Arnold Vanderlijde (3x winnaar bronzen medaille Olympische Spelen) als presentator van het gehele feest en in optredens van onder andere Big Benny, Letzte Aom en de Schintaler, allemaal artiesten van Limburgse bodem. Om ook een nieuw element aan de derde ronde toe te voegen, werd voor de zondag gekozen voor een enorm straatfeest. Dit feest werd onder de noemer ‘Canal du Nord’ gepresenteerd. Naast optredens van diverse artiesten, straattheater, een braderie/markt, diverse tentoonstellingen etc., kregen alle deelnemende Be(h)ringen hier de gelegenheid zich te presenteren. Alle plaatsen maakten hier dankbaar gebruik van en de vele bezoekers (meer dan 10.000!!) konden toeristische informatie krijgen over bijvoorbeeld de Lüneburger Heide en Luxemburg, ‘Thüringer Wurst’ en Zwitserse wijn proeven etc.

 

2001

Voor de eerste maal in de voormalige DDR: 

 

In 2001 was het dan zover voor de eerste keer in de geschiedenis vond het grote treffen van 5 x Beringen Internationaal plaats in een Behringen uit de voormalige DDR. Het programma in Behringen am Hainich was in grote lijnen gelijk aan dat van 1998 in Beringe Nederland. Ruim 250 Nederlandse Beringers waren er getuige van dat sinds het samengaan van beide Duitslanden er in de voormalige DDR veel was veranderd. Het organiserende comité had werkelijk alles tot in de puntjes verzorgd. Naast de gebruikelijke zevenkamp op zaterdag werd op zondagmiddag ook in Behringen/Hainich een dorpsfeest georganiseerd waarbij alle plaatsen Be(h)ringen zich konden presenteren. De stand van Beringe Nederland, die geheel oranje was gekleurd, was een van de trekpleisters van deze middag. Vele honderden mensen werden getrakteerd op een ter plaatse vervaardigde oranje corsage van verse ‘Limburgse bloemen’. Verder werden streekproducten zoals Heldense wijn, paprika’s, slangkomkommers en slagroomsoesjes met een oranje topping aangeboden. Tevens konden de bezoekers informatie verkrijgen over Beringse verenigingen en toeristische attracties van Helden e.o. en geheel Limburg. Deze middag werd ook in dit Behringen een monument onthuld; de ‘5x Beringen Brunnen’. (een fontein)

 

2004

Grote-treffen in Beringen Luxemburg:

 

 Ook het programma van het grote treffen 5x Beringen Internationaal in Luxemburg was qua opzet gelijk aan de grote treffen in voorgaande jaren. Op vrijdag werden alle buitenlandse gasten welkom geheten tijden de openingsavond. De zaterdag stond ook deze keer in het teken van de sportieve 7-kamp (Spiel ohne Grenzen) en ’s avonds na de prijsuitreiking vond een grote verbroederingsavond plaats. Deze avond werd door elk land daarnaast opgeluisterd door een muzikale of ludieke ‘eigen bijdrage’. De Nederlandse bijdrage bestond uit het ten gehore brengen van het lied ‘Beringe dörp aan de Noordervaart’ dat onder aanvoering van oud voorzitter Jan Karis door alle Nederlandse Beringers voluit werd meegezongen. Op zondag vond wederom een geweldig dorpsfeest plaats dat in het teken stond van de Middeleeuwen. Ook hier had elk Be(h)ringe(n) een eigen stand met informatie over de eigen streek en eigen streekproducten. Ook in Luxemburg liep aan het eind van de middag menigeen trots met een ter plaatse vervaardigde Nederlandse corsage rond. 

Eerste schoolproject:
Het Nederlandse comité had in de maanden voorafgaand aan het grote treffen i.s.m. Basisschool St. Joseph een speciaal schoolproject in het kader van 5x Beringen Internationaal opgezet; ‘Ich koom oeht Beringe, dich auch’. Het resultaat, vele tientallen schilderwerken, werd in een speciaal daarvoor ingerichte tent geëxposeerd.
Vermeldenswaard is verder het enorm grote oranje-legioen. Naar schatting ruim 350 Nederlandse Beringers waren in Luxemburg getuige van de feestelijkheden en zorgden voor een ‘oranje getinte’ stemming. Ongetwijfeld droegen het schoolproject en de gunstige datum waarop het treffen plaatsvond (eerste weekend van de schoolvakantie) bij aan het grote aantal Nederlandse bezoekers. Het merendeel van de Nederlanders verbleef op de speciaal aangelegde noodcamping, die vlak bij de feesttent en het sportveld lag.

 

2007

Grote-treffen in Behringen Lüneburgerheide Duitsland:

 

‘Willkommen in der Steinzeit’ was het thema dat het Duitse organiserende comité had gekozen voor dit feest. Alles, maar vooral de sportieve 7-kamp’stond dan ook in het teken van de steentijd. Het gehele feest werd gepresenteerd door ‘Fred en Barney’. (Flintstones)

Ook in Behringen Lüneburgerheide werd net als in Beringe Nederland in 1998, het merendeel van de bezoekers bij een gastgezin ondergebracht. Met meer als 1000 beschikbare bedden (Zimmer frei) was dit ook de meest voor de hand liggende mogelijkheid. Veel Nederlanders kregen daarnaast een plaats op de camping of hadden een hotelkamer of vakantiehuis geboekt. De traditionele optocht voor het begin van de spelen trok veel bekijks. Ook de 7-kamp zelf en de verbroederingsavond op zaterdag werden druk bezocht. Naast de artiesten die de hele avond optraden, was er een verrassend optreden van de Beringse groep ‘Drej Kier Niks’, die een aantal speciale 5x Beringen nummers ten gehore bracht. Op zondagmiddag waren er waterspelen op de Brunausee en was er een kleine kermis. Hoewel er geen speciale markt was, had het Nederlandse comité in het kader van het Tweede Schoolproject zelf een stand ingericht. Hier werd een internationaal kookboek gepresenteerd met typische streekgerechten uit ieder Be(h)ringe(n). Daarnaast kreeg elk land een door de leerlingen zelf beschilderde klomp aangeboden.

 

2010

Grote-treffen in Beringen Zwitserland:

 

Als de voortekenen niet bedriegen zal ook het grote treffen op 9, 10, 11 en 12 juli 2010 in Beringen Zwitserland door een enorm oranje legioen worden bezocht. De afstand (620 km) en de datum (nog geen schoolvakantie) zijn misschien iets minder aantrekkelijk, maar het programma, het enthousiasme waarmee het Zwitsers comité aan het treffen werkt en de goede herinneringen aan de voorgaande edities van 5x Beringen Internationaal zal menigeen doen besluiten om in 2010 naar Beringen Zwitserland af te reizen.

Derde schoolproject:
Inmiddels is i.s.m. Basisschool St. Joseph een derde schoolproject gestart, waardoor ook de Beringse jeugd van jongs af aan in aanraking kan komen met het fenomeen dat 5x Beringen is.

 

2013

Grote-treffen in Behringen a/d Wipfra Duitsland:

 

Waar een klein dorp niet groot in kan zijn! Dit kleinste plaatsje Behringen met ruim 215 inwoners wist een mooi feest te organiseren. Het thema dat de organisatie had gekozen was bij elk huis en in elke tuin van het dorp te zien, namelijk “Märchen” of te wel Sprookjes. Het feest vond plaats in een grote tent net buiten het dorp en door de vele bezoekers werd het inwoner aantal tijdens dit weekend ruim vermenigvuldigd. De spellen vonden plaats op een weide net buiten het dorp, door de natuurlijke heuvels in het landschap was er rond om het speelveld een natuurlijk stadion waar het publiek in grote getalen kon genieten van een spannende zevenkamp. Op de zondag was er een handwerkmarkt waarbij ook elk Beringen zich kon presenteren.

Ook dit jaar was er weer een schoolproject dit keer met dans en muziek onder de noemer ‘Beringe spettert’. Hiervan was een voorpresentatie in de Wieksjlaag en een afsluitend optreden op de zondag tijdens het Grote-treffen in Behringen an der Wipfra.

 

2016

Grote-treffen in Beringen België:

Het laatste Grote-treffen van de derde ronde. De meeste activiteiten vonden plaats in het voormalige steenkoolmijn gebied van Beringen België, waar het gehele midden terrein was omgebouwd tot een groot feestpaviljoen. De spellen op de zaterdag vonden plaats in het voetbalstadion van Beringen waardoor iedere toeschouwer een goed uitzicht had op de verschillende spellen met als thema energie. Op de zondagmiddag waren er in het feestpaviljoen verschillende theater acts met muziek en dans. Ook aan de geïnteresseerden in de mijn historie was gedacht, er waren rondleidingen in het mijn museum en mijn gebouwen.

Het vijfde schoolproject had als thema ‘Mijn Beringe’, waarbij ‘mijn’ dan niet alleen bezittelijk wordt bedoelt maar ook kan staan voor steenkool of andere energie vormen.